Europaforum
Yrkeshögskolan syd

|

Facebook
Instagram
Youtube
Google plus

Yrkeshögskolan Syd

YH-logo
MENY

Elkraftsingenjör - Projektering och beredning, 2 år

Elkraft

Ett modernt samhälle ställer krav på hållbara och säkra elanläggningar. Utbildningen till Elkraftsingenjör ger dig fackmässig el-teknisk kompetens för att kunna utföra kvalificerade arbetsuppgifter, beroende på erfarenhet och bakgrund, som planerare, beredare, konstruktör, projektör eller projektledare hos såväl konsulter, nätägare, kraftbolag som deras leverantörer. Eftersom utbildningen är framtagen i samarbete med branschen är innehållet skräddarsytt efter de aktuella behoven.

Som Elkraftsingenjör kommer du att ha ett utmanande och varierande arbete. Du kommer att arbeta såväl med det senaste inom teknik och förnyelsebar energi, som äldre befintlig och mer traditionell teknik. Att utbilda sig till Elkraftsingenjör vid Yrkeshögskolan Syd ger möjlighet till arbete i flera verksamheter med olika inriktningar, allt från eldistribution till industrier och konsultföretag med arbete mot såväl låg som högspänningsrelaterade anläggningar.

Framtidsutsikter

Elkraftsingenjören arbetar inom infrastruktur hos såväl nätägare, kraftbolag som deras leverantörer. Den stora utbyggnaden av förnybar elproduktion och strävan efter en integrerad europeisk elmarknad leder till mycket omfattande investeringar i våra elnät. Det gäller också att förnya och underhålla befintliga anläggningar i lokala distributionsnät, stamnät och regionnät. Därför behövs det enligt branschen ett tillskott på ca 8000 Elkraftsingenjörer de närmaste åren.

De planerade satsningarna på infrastruktur och anläggningar inom järnväg och annan spårbunden trafik breddar också möjligheterna för utbildade Elkraftsingenjörer. Branschen strävar mot heterogena organisationer. Därför välkomnas kvinnor att välja yrkesrollen. Enligt Arbetsförmedlingen råder det för närvarande mycket stor brist och även på längre sikt (5-10 år) kommer det att råda liten konkurrens om jobben.

Förkunskaper

Lägst betyget E/3/G eller motsvarande kunskaper, förvärvade genom annan utbildning eller yrkeserfarenhet, i följande kurser:


OBSERVERA! Saknar du något av nedanstående förkunskaper så erbjuder vi behörighetsgivande utbildning innan ordinarie utbildningsstart. Är du intreserad av att delta i en sådan kortare utbildning? Kontakta oss!


Kurser från El- och enerigprogrammet eller annan motsvarande utbildning

• Praktisk ellära, 100p

• Elinstallationer, 200p

• Matematik 2a, 100p

 

--- Eller ---

 

Teknikprogrammet

• Matematik 2c, 100p

• Fysik 2, 100p

• Energiteknik 1, 100p


Du kan också ta kontakt med Vuxenutbildningen i din hemkommun och höra efter om de erbjuder kurserna. Läs mer härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om vilka kurser som finns på Komvux!


Studietakt

Heltid, dagtid. Studierna bedrivs i lokaler på Jacobsskolan, Stobyvägen 6 och på Norra Stationsgatan 9 i Hässleholm.

Ansökningsomgången öppnar 1 februari 2020 för höstens intag.

Studiestöd

YH-utbildningarna berättigar till studiemedel från CSN och är avgiftsfria för studerande förutom kostnader för kurslitteratur och studiematerial. Du kan läsa mer om studiestöd på www.csn.selänk till annan webbplats

LIA

Sammanlagt 22 av utbildningens 80 veckor består av lärande i arbete - LIA på företag i branschen. Du väljer själv företag och ort där du vill göra dina LIA-perioder.
Exempel på företag är E.ON, Vattenfall, Grontmij AB, Kraftringen, Bjäre Kraft, One Nordic AB, WSP Sverige AB, ÅF Infrastructure AB, Öresundskraft, C4 Energi, Levinsgruppen, IKKAB, SWECO Systems AB, Ramböll, Reijlers med flera stora, medelstora och mindre branschföretag. 

Kontaktperson

Utbildningsledare Oskar Ståhl

073-425 37 67

oskar.stahl@hassleholm.se

Behörig

Behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning är du om du uppfyller något av följande:

 

 1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
 2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
 3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till
  motsvarande utbildning.
 4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Kurser


Eldistrubition (10)

 

Ekonomi och Entreprenörskap (10)

 

Elbehörighet A (enligt 2017:4) 120

 • Anläggningar för produktion av el samt industriella anläggningar (40)
 • Elmaskiner - drivsystem (12)
 • Regler och standarder (12)
 • Elinstallationer i byggnader (40)
 • Högspänningsanläggningar (16)

 

Elkonstruktion och dokumentation (30)

 

Elkraftsteknik (30)

 

Elnätsautomation (10)

 

Elektrisk anläggningsteknik (20)

 

Examensprojekt (20)

 

LIA 1 (30)

 

LIA 2 (80)

 

Projektering och beredning (20)

 

Projektmetodik och kommunikation - Project Management (20)

 

Totalt: 400 YH-poäng

Dela sidans innhåll:

Kontakt

Yrkeshögskolan Syd
Norra stationsgatan 9
281 48 Hässleholm

0451-268581
Mejla oss här

Synpunkter

Funderar du över något?
Lämna dina synpunkter

Följ oss

Facebook
Instagram
Youtube
Google plus
Hässleholms Kommun