Europaforum
Yrkeshögskolan syd

|

Facebook
Instagram
Youtube
Google plus

Yrkeshögskolan Syd

YH-logo
MENY

Publicerat den:

Från Elkonstruktör till Eftermarknadschef

Möt Axel Falck, en av våra tidigare studerande som gick ut 2007 som berättar om vart livet tog honom efter Yrkeshögskolan Syd

Vem är Axel Falck?
Jag är en snart 35-årig kille förr och uppvuxen i Markaryd. Jobbar idag som eftermarknadschef på ett företag i Älmhult som heter Elme Spreader AB. Ett företag som tillverkar lyftok till containerhantering för hamnar och tågterminaler till truckar och hamnkranar. Underleverantörer till bland annat Konecranes i Markaryd.

Jag har jobbat på detta företag i snart 13 år och hamnade här som elkonstruktör efter en utbildning på Yrkeshögskolan Syd. Den hette då Elkonstruktion med allmän behörighet och jag gick där mellan 2005-2007.

 

Hade du någon annan utbildning innan du började på Yrkeshögskolan Syd?

Ja, innan jag började i Hässleholm gick jag treårig El med automationsinriktning på Rikspappersskolan i Markaryd. Därefter jobbade jag på ett callcenterföretag, Transcom, innan jag bestämde mig för att plugga vidare.

 

Fick du jobb direkt efter din utbildning hos oss eller vart tog utbildningen dig?
"Jag fick jobb på NIBE under min sista LIA-period som industrielektriker men ville ju egentligen arbeta som elkonstruktör som jag utbildat mig till. Jag kikade runt i Markaryd men då var det inte så många företag som kunde erbjuda den tjänsten så då fick jag utöka mitt sökområde och såg att de sökte en elkonstruktör i Älmhult. Blev kallad på intervju men när de ringde för att boka tid sa de att förmodligen är tjänsten som elkonstruktör redan tillsatt men att de hade elmonteringsjobb och underhållstjänst öppen om jag ville komma på intervju för den tjänsten istället, vilket jag sa att jag kunde göra. Lyssna kan man ju alltid", säger Axel med ett skratt.

 

Fick du tjänsten då?

Jag fick faktiskt tjänsten som elkonstruktör ändå, säger Axel med ett leende. "De såg utvecklingspotential hos mig och erbjöd mig tjänsten samma dag."

 

Vad innebar jobbet som elkonstruktör?

Till största del, allt från snabba ändringar när det kom till elritningar och nya elsystem till mer projektbaserade, till exempel kontakta underleverantörer, ta in offerter på material och sen bygga upp ett elsystem, rita det och se till att inköp köper in det som behövs och sedan är detta underlagen till våra montörer ute i elverkstaden som bygger ihop dessa elskåpen och monterar dem på själva lyftaggregaten.

 

Vad kände du att du hade med dig ifrån Yrkeshögskolan?

Jag kände väl att jag hade med mig väldigt mycket därifrån. Dels så hade vi hållt på med ritning, ritningsläsning och dimensionering av kabblage och hela den biten. Sen var den ju den mer inriktad i och med att man läste elkonstruktion med allmän behörighet så var den inriktad mot fastighetsel, industriel och anläggningar på det viset, men där var ju fortfarande oerhört mycket jag kunde ta till vara på.

 

Hur kom du in på eftermarknadsdelen?

Den dåvarande eftermarknadschefen hade väldigt goda kunskaper inom eftermarknaden, mekanik och hydraulik och lite mindre på elkunskapssidan så därför fick jag chansen att följa med på en resa till Schweiz för att kolla ett kranok som hade tappat en container och på den vägen var det. Efter ett tag började han dra i mig och ville ha över mig helt till eftermarknadsavdelningen för att börja med teknisk support. Några år efter gick han bort väldigt hastigt och jag fick då ta en del av hans arbete och jag blev ansvarig för teknisk support, helt ansvarig för hela eftermarknadsdelen blev jag för tre år sedan.

 

Det har ju blivit en del resande förstår jag, vilka världsdelar har du inte varit i?

Hmm, jag har bara varit i Afrika vid ett tillfälle men det räknas ju också så i så fall är det nog bara nord och sydpolen jag inte besökt.

 

Vad tar du med dig från Yrkeshögskolan i stort?

Kunskapen såklart, bra lärare från verkliga livet, yrkeskunnigt folk som kunde föra en dialog om vad som händer ute i arbetslivet och LIAn såklart där du får praktisera och testa de kunskaper som du fått.

 

Stort tack Axel och lycka till framöver!

 

Dela sidans innhåll:

Kontakt

Yrkeshögskolan Syd
Norra stationsgatan 9
281 48 Hässleholm

0451-268581
Mejla oss här

Synpunkter

Följ oss

Facebook
Instagram
Youtube
Google plus
Hässleholms Kommun